Almedalspanelen överens: dags att gå från ord till handling

Hur tar vi vårdens datahantering från öar av data till att ge kunskap och samhällsnytta? Det var temat för Swelifes fullsatta frukostseminarium under Almedalsveckan 2016.

De 50 sittplatserna under tälttaket tog snabbt slut och publiken fortsatte att öka under den timme som samtalet pågick mellan gästerna: Johanna Jacob, nordisk chef för hälsoekonomi på Novartis Onkologi; Anders Lönnberg, regeringens samordnare inom life science;  Sara Meunier, chefsarkitekt på Inera och Ann Söderström, sjukvårdsdirektör för Västra Götalandsregionen.

Samtalsledaren Martin Ingvar kunde nöjt konstatera att panelen var överens om den grundläggande frågan för utredningen 3H3R: det behövs en nationell plan och en aktör som tar ledartröjan för att skapa integration och interoperabilitet mellan olika informationssystem. Men hur ska det lösas och vem ska göra jobbet? Där fanns ännu inget gemensamt svar.

– Det viktiga är att vi har en grundläggande samsyn. Nu behövs en infrastruktur, en räls som passar allas vagnar, sammanfattade Anders Lönnberg situationen. Efter sommaren drar vi vidare arbetet.

Att vara överens betyder dock inte att automatiskt att gå från ord till handling. Ann Söderberg uppmanade alla involverade att sätta ner foten:

– Lås in experterna på semantisk interoperabilitet i ett rum och släpp inte ut dem förrän de har bestämt vad vi andra ska göra, föreslog hon tillspetsat.