Ny workshopserie visar vägen till EU-medel

Fullsatt under den första workshopen om hur man söker EU-medel.

– Vi hoppas att deltagarna går härifrån med information om vilka utlysningar de kan ta del av, och med kunskap om att det finns hjälp att få i den djungel som EU-ansökningar kan vara.

Så sammanfattar projektledare Lena Strömberg målet med den serie workshops av Swelife och Medtech4Health, där syftet är att öka den svensk andelen av EU:s forskningsmedel inom life science.

Många konkreta råd och tips

Den första workshopen hölls på Ångströmlaboratoriet i Uppsala den 11 december och leddes av Fredrik Nikolajeff från Uppsala universitet och Lena Strömberg från Medtech4Health. Ett 40-tal deltagare, såväl företagare som akademiker och representanter från hälsovården, fyllde rummet och det blev snabbt många diskussioner kring vilka möjligheter som finns för att ta del av pågående och kommande EU-program inom hälsa.

  • Sara Gunnerås från Sweden BIO berättade om EU SME support-kontoret, som är en kostnadsfri service som hjälper små och mellanstora företag (SMF:er) att söka EU-medel. Hon berättade om de många olika finansieringsmöjligheter som finns från EU för SMF:er, och gav tips om hur man kan få hjälp med sin ansökan.
  • Erik Ullerås från Uppsala universitets research support office berättade om Horizon 2020 och hur viktigt det är att börja med sin ansökan i tid, följa instruktionerna och vara noga med vilken partner man väljer till sin ansökan.
  • Anna Franzén, samverkansledare på UU Innovation beskrev nätverket EIT Health som fokuserar på hälsosamt liv för att stötta en åldrande befolkning.
  • Workshopen avslutades med berättelser från SMF:er som redan tilldelats EU-medel, med uppskattade tips och tricks för hur man bäst får ihop en framgångsrik ansökan.

 

Varför är du här idag?

Lena Strömberg, arrangör, Medtech4Health

– För att vi ska få fler sökande från Sverige behöver fler veta vad som finns att söka, och hur man gör det, säger Lena Strömberg. Därför ordnar vi dessa kompetenshöjande workshops över hela Sverige. De är ganska konkreta och detaljerade, och kompletterar därför Vinnovas, som är på en mer generell nivå.

Ulrika Heldestad, Scandinavian CRO

– För att lära mig mer om EU-projekt och hur man kan söka EU-pengar. Våra kunder kan vara i faser där de behöver vägledning kring EU-ansökningar, eller så gör vi kliniska studier i projekt där man fått EU-medel och då måste vi veta vad det handlar om. Det kan också hända att jag kommer in i ett projekt där jag måste hjälpa till med att skriva en EU-ansökan.

– Jag får med mig mycket viktig information från den här eftermiddagen, speciellt värdefull tyckte jag att Sara Gunnerås översikt om vilken hjälp som finns att få som SMF var.

Jan Hermansson, Novus Scientific

– Jag är här i dag för att förstå vad Horizon 2020 innebär och vilka möjligheter till finansiering som finns för SMF:er. Vi har ju redan fått medel för vår produkt, men den går att vidareutveckla, och till det behövs ytterligare pengar.

– Jag går härifrån i dag med en större förståelse kring vilka möjligheter som finns och hur viktigt det är med samarbeten.

Text och bild: Frida Johnson

For a competitive life science ecosystem in Sweden

With support from: