Han är stamcellsforskare och cellbiolog på Karolinska institutet och leder tillsammans med Liv Diagnostics forskningsprojektet Cellrace, med målet att ta fram ett nytt, kraftfullt verktyg till stöd för diagnostiken inom cancervården.

Nanoyta imiterar kroppen

Metastaser, eller dottertumörer, orsakar omkring 90 procent av alla dödfall i cancer. Att så tidigt som möjligt få kunskap om cancercellernas benägenhet att sprida sig och bilda metastaser skulle kunna rädda många liv.

Forskningen kring Cellrace utgår från studier av en biopsi på en specialdesignad nanoyta.

– Cellernas rörelser och beteenden går inte att studera på ett mikroskopglas, eftersom det inte är deras naturliga miljö. På vår nanoyta har vi imiterat kritiska egenskaper från den miljö där de brukar vara, alltså i kroppen. Där kan vi studera dem i realtid, säger Michael Andäng.

I dagsläget har man en prototyp och kunnat visa statistiskt signifikanta skillnader mellan metastaserande och icke metastaserande celler.

– Nu förfinar vi produkten och förbereder samarbete med klinik. Vi vill till exempel göra om testerna med nytagna biopsier.

Mångmiljardmarknad

Marknaden för produkten, som enligt Liv Diagnostics vd Johan Bjurquist öppnar en ny teknologisk sektor och helt saknar konkurrens, är svindlande stor:

– De data och beräkningar som finns för cancerdiagnosmarkanden när det gäller bröst-, lung-, och kolorektal cancer samt malignt melanom ligger mellan sju och tretton miljarder US-dollar om året. Men man ska också tänka på att det finns ett väldigt stort etiskt incitament att hjälpa till och att det även finns ett stort behov av att hantera och begränsa samhällets kostnader, som är enorma, säger han.

Söker stor partner

Efter Swelifes finansiering har man fått stöd dels från Västra Götalandsregionen, dels fått följdinvesteringar från privata investerare.

– En viktig del av vår strategi är att inom kort teckna avtal med en stor partner. Jag tror att vi kan ha lanserat det här testet inom tre till fem år.

Uppdaterad: 2018-01-30

Text: Jörgen Olsson

For a competitive life science ecosystem in Sweden

With support from: