Den app som Fredrik Ståhl har tagit fram kommunicerar med en sensor av samma typ som en växande andel patienter med insulinpump redan idag använder för att dosera – en liten tråd som sitter i underhudsfettet på buken och heter CGM; Continuous Glucose Monitoring.

– Den stora nyheten är att appen arbetar med en självlärande algoritm i en molntjänst som kan göra individuella prognoser: Om jag äter en pizza och tar si eller så mycket insulin, vad händer då med sockervärdet om några timmar? Det är precis den typen av information vi vill ha men hittills inte kunnat få, säger Fredrik.

Algoritmerna baseras på forskningsresultaten som han utvecklat under sin forskartjänst.

Alla diabetikers skräck

Fredrik har alltså själv gedigen erfarenhet om hur stort behovet av ett pålitligt och individuellt fungerande beslutsstöd är:

– Som diabetiker mäter man sitt blodsocker i alla möjliga sammanhang. Det kan vara inför eller efter måltider eller träningspass och inte minst inför natten, för att inte råka ut för farligt lågt blodsocker när man sover. Alla personer med insulinbehandling är rädda för det.

– Mätningen ger viss information, men i grund och botten är man hänvisad till hur man själv känner sin kropp.

Godkänd för patentansökan

På marknaden finns tusentals appar för diabetiker, men de ger liten eller ingen konkret hjälp, menar Fredrik.

– De är mer som dagböcker eller allmänna faktasamlingar.

Hans företag, Dianovator, har däremot fått grönt ljus på alla punkter av Patent Cooperation Treaty, det internationella organ som förhandsgranskar uppfinningar inför patentansökningar:

– De bedömer nyhetsvärde, teknisk höjd och hur kommersialiserbar uppfinningen är.

Hand i hand med etablerad sensor

Dianovator har, efter den inledande och enligt Fredrik Ståhl avgörande finansieringen från Swelife, nyligen fått extern finansiering för att gå vidare. Kliniska tester inleds till våren och kommersiell lansering av appen för Android och iOS kan ske nästa höst.

– Över 400 miljoner människor har diabetes. De flesta har typ 2, men så småningom behöver de också insulin. CGM-sensorerna är ju redan etablerade på marknaden och förskrivningen av dem har verkligen tagit fart på sistone. När vår app kommer blir den ett beslutsstöd som ökar sensorernas värde. Vi tror att de båda kommer att boosta varandra, säger Fredrik Ståhl.

Uppdaterad: 2017-10-16

Text: Jörgen Olsson

For a competitive life science ecosystem in Sweden

With support from: