Den som äter fibrer från sädeslaget korn får en bättre reglering av både blodsockernivå och aptit än annars – ända upp till 16 timmar efter måltid. Det har Anne Nilsson och hennes forskarkollegor vid Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet konstaterat efter flera års studier av hälsoeffekter från fiberrika måltider.

Forskarteamet har dessutom visat att kornprodukternas positiva effekter är kopplade till förmågan att stimulera tillväxt av den naturligt förekommande tarmbakterien Prevotella.

Bra bakterier

– Efter den upptäckten ställde vi oss frågan om det är den aktuella tarmbakterien i sig som är gynnsam, vilket skulle innebära att bakterien skulle kunna användas som probiotika. Vi vill omsätta vår upptäckt i livsmedel som förebygger typ 2-diabetes och fetma, säger Anne Nilsson vid Lunds universitet.

Att bakterien är gynnsam visade forskarna i studier med möss, vilka resulterade i en förbättrad blodsockerreglering hos mössen. Nu arbetar forskarna vidare i detta spår, bland annat genom att ta fram pilotprodukter som ska användas vid studier med människor.

I projektteamet finns bland andra Rickard Öste som har utvecklat livsmedelsprodukter baserade på vetenskapliga rön och som är en av grundarna till havreproduktbolaget Oatly.

Påverkar ämnesomsättningen positivt

– I dag finns det inget probiotiskt livsmedel på marknaden som har dokumenterad effekt på ämnesomsättningen, så projektet har en stor potential, säger Anne Nilsson.

Gruppen söker finansiering för fortsatt forskning och förberedelser för marknaden. De tittar på olika produktkoncept som kan stimulera tillväxten av den aktuella bakterien i mag- och tarmkanalen. Produkterna ska innehålla optimala kostfibrer eller den specifika bakterien, eller både fibrer och bakterie.

– Vi vill ta fram livsmedel som förebygger sjukdomar som typ 2-diabetes och fetma, riktade till friska personer. Vi hoppas att en första generation livsmedel baserade på vårt koncept finns ute på marknaden redan inom ett par år, säger hon.

Sidan uppdaterad 17-07-25

Elisabet Ottosson

 

For a competitive life science ecosystem in Sweden

With support from: