Miljonkapital till app för diabetiker

Miljonkapital till app för diabetiker

Med fyra miljoner i nytt kapital kan medtech-bolaget Dianovator arbeta vidare med sin diabetesapp, göra en klinisk studie samt anställa två medarbetare.

– Nu är det full fart på riktigt. Jag hoppas att vi kan stå inför en kommersiell lansering om ungefär ett år.

Det säger Fredrik Ståhl, grundare av företaget som tidigare fått stöd av Swelife och idag huserar på inkubatorn Medeon i Malmö.

Appen arbetar med en unik, självlärande och patentsökt algoritm, som med hjälp av sensorer kan förutspå farligt höga eller låga blodsockervärden och ger diabetespatienten ett stöd att vid varje tillfälle ta rätt mängd insulin.

Egen diabeteserfarenhet

Algoritmen är skapad av Fredrik Ståhl. Han har själv diabetes typ 1 och arbetet finansierades åren 2014-15 av Swelife.

– Stödet från Swelife gjorde att jag kunde ta fram en prototyp och ha något att visa upp för den teknikpartner vi nu knutit till utvecklingsarbetet. Så det var helt essentiellt för att över huvud taget komma vidare, säger han.

Ny teknikpartner

Det är IT-veteranerna Örjan Johansson och Jan Swedin som via sina bolag BlueWise Fund AB respektive Kingit AB nu satsar för att ta Dianovators app vidare.

– Utvecklingen kommer att ske tillsammans med vår nya teknikpartner. Samarbetet är än så länge konfidentiellt, men under våren kommer vi att genomföra en klinisk studie och sedan gå vidare till den kommersiella fasen. Där är vi förhoppningsvis nästa höst, säger Fredrik Ståhl.