Swelife-projekt gräver guld i USA: Nordisk life science möter amerikanska investerare på ny konferens

Swelife-projekt gräver guld i USA: Nordisk life science möter amerikanska investerare på ny konferens

På nya konferensen NALSC i New York möter just nu nordamerikanska investerare och affärsutvecklare ett knappt 100-tal av de mest lovande och innovativa nordiska life science-företagen. Fyra av de inresta bolagen har tidigare backats upp med finansiering från Swelife. Det lilla formatet gör konferensen extra effektiv, tror en av dem.

– Vi ser mycket fram emot att få presentera oss för investerare och att lära oss mer om det amerikanska investerings- och biotechklimatet, säger Thomas Olin, vd på Kancera AB i Stockholm. Kancera utvecklar läkemedel mot cancer och inflammationssjukdomar. Man har Swelife-finansiering för en läkemedelskandidat som nästa år ska in i klinikförberedande studier.

Litet format – hög kvalitet

Konferensen NALSC (The Nordic-American Life Science Conference) är inte bara ny. Med sina totalt omkring 200 deltagare varav ett 50-tal är investerare är den också relativt sett liten och informell. Ett upplägg som tilltalar Thomas Olin:

– Det lilla formatet innebär att kvaliteten är hög. Det är precis rätt människor där. Bland annat finns där representanter för så kallade Family offices, alltså familjekopplade och entreprenörsdrivna investerargrupper. Dem träffar man inte på de vanliga konferenserna och mässorna.

– Vi kommer också att få träffa expertis och kunna diskutera bland annat regulatoriska frågor kring läkemedelsutveckling i USA. Den formella delen av konferensen är mycket bra, men de informella mötena är väl så viktiga i den här typen av sammanhang och då underlättar det lilla formatet, menar Thomas Olin.

Visar vaccin mot Alzheimers

Alzinova AB i Göteborg är också med på NALSC. Företaget fick i somras 1 miljon kronor från Swelife i utlysningen ”Projekt för bättre hälsa”. De forskar kring ett vaccin och en antikropp mot Alzheimers sjukdom och är noterade på Aktietorget:

– Vaccinet är vårt huvudspår. Det här är en jätteviktig och bra möjlighet att knyta kontakter med tänkbara amerikanska investerare. Det känns också mycket bra att ha uppbackningen från Swelife, annars hade vi nog inte haft möjlighet att vara med på konferensen, säger vd Per Wester.

– Vi har bokat in några möten i förväg och känner att det här är ett utmärkt sammanhang för oss att presentera oss, säger Per Wester.

The Nordic-American Life Science Conference arrangeras för andra året av Business Sweden, Nasdaq och den norska banken NDB.

Text: Jörgen Olsson