I Sverige finns det ett väl utbyggt system för att utveckla biologiska läkemedel. Problemet är bara att det inte riktigt hängt ihop. Att driva biologiska projekt från forskning till färdigt läkemedel på en marknad går, men det kräver unika lösningar och handpåläggning. Det är inte effektivt. Eller rättare sagt – så har det varit. Nu startar Bridge-projektet som vill fylla igen gapen och öka nyttan.
Alexandra Patriksson är projektledare för Bridge. Hon berättar att det länge varit ett önskemål från SciLIfeLabs Drug Discovery and Development Platform (DDD) och testbädden för biologisk produktion Testa Center att på ett smidigare sätt få till övergången från forskningsprojekt till en mer storskalig produktion.
– Historiskt sett har ett antal projekt från DDD-plattformen gått igenom Testa, säger Alexandra Patriksson. Men varje gång har det blivit en ad hoc-lösning. Det har varit omständligt. Därför har man länge önskat att knyta ihop våra infrastrukturer, men inte fått finansiering för att kunna få till det.
Knyter ihop DDD-plattformen och Testa Center
DDD-plattformen drev projektet InnoPharma 2020–23. Projektet förbättrade samarbetet mellan DDD och innovationssystemet. De läkemedelsprojekt som använde DDD-plattformen fick genom projektet även affärsutvecklingsstöd av innovationskontoren.
– Vi såg behoven av att bygga vidare på InnoPharma dels genom att knyta ihop DDD och Testa, och dels genom att koppla ihop detta med de delar av innovationsstödet som stödjer forskningsprojektet efter att man bildat bolag. Därför tog vi kontakt med det nationella nätverket för life science-inkubatorer.
Bridge skapar inget nytt utan kopplar ihop existerande satsningar, infrastrukturer och stödsystem så att det blir en mer välfungerande värdekedja. Det man vill är att när Bridge-projektet är klart ska man veta som användare av systemet – akademisk forskare eller litet bolag – vilken hjälp man kan få, och systemet ska mer effektivt slussa vidare dessa innovationer längs värdekedjan.
En pipeline för biologiska läkemedel
Bridge-projektet ska alltså skapa en plattform och pipeline för utveckling av biologiska läkemedel. Det går från tidig fas där en potentiell läkemedelskandidat har identifierats, till dess att den är verifierad aktiv och det finns en utvecklad och optimerad process för uppskalning och produktion.
Plattformen ska göras tillgänglig för och erbjuda stöd till startups, små och medelstora företag samt akademiska forskningsprojekt som identifierat läkemedelskandidater vilka bedöms ha kommersiell potential. Fokus kommer inledningsvis att vara på läkemedel och vacciner baserade på antikroppar, proteiner och mRNA, samt virala vektorer som bland annat kan användas inom genterapi.
I projektet ingår nu Testa Center, SciLifeLab genom DDD-plattformen, acceleratorn Stuns Life Science och deltagarna i ALIS-nätverket samt Stamcellscentrum och pre-GMP vid Lunds universitet.
– DDD-plattformen jobbar inte med genterapi så det får vi genom Lundagänget.
I uppstartsfas
Projektet är inne i en uppstartsfas. På DDD-plattformen kommer projektet bidra till att etablera nya typer av tjänster inom cellinjeutveckling. En person kommer att anställas och instrument köps in. Detta är en viktig pusselbit för att få till en smidig och effektiv överlämning från DDD till Testa Center.
En grundbult i projektet är att processer och arbetssätt som utvecklas ska testas på ett antal riktiga biologiska projekt i skarpt läge.
– Vi blev hårt drillade av Swelifes styrelse att välja ut projekt som är kommersiellt gångbara, men detta bidrar till ett lärande hur vi ska jobba tillsammans. Samtidigt som vi bygger värde för projekten bygger vi ett lärande i systemet.
Relevanta projekt: hör av er!
Parterna har var för sig gedigna kriterier för att välja ut nya projekt, och nu börjar ett arbete med att synka dem och hitta gemensamma nämnare.
– Parallellt med detta har vi börjat scouta för vi ska hitta de biologiska projekten som ska bli case. Tillsammans har vi ju nätverk, så ska vi säkert hitta dem. Vi hoppas att ett projekt är igång i höst, och vi vill gärna ha in tips. Alla som tror att de har ett projekt som kan vara relevant får gärna höra av sig.
Stuns life science kommer att driva en annan viktig del av projektet: kunskapsdelning och nätverk.
– Vi vill att fler än de skarpa case-projekten ska ta del av kunskapen om hur man jobbar med forskning, utveckling och produktion av biologiska läkemedel. Det är bättre att de som gjort det själv och de kommande caseprojekten sprider kunskapen om hur man driver läkemedelsprojekt på ett kostnadseffektivt sätt, än att vi gör det.