Marcus Österberg
Marcus Österberg

Hallå Marcus Österberg – hur går det med Swelife 😍 AI-projektet?

Vår projektledare för Swelifes projekt där vi tittar närmare på AI och life science, Marcus Österberg, har rivstartat projektet med att resa landet runt på jakt efter AI-Sverige. Här rapporterar han om hur det går:

Nu har Swelife 😍 AI fört dialog med kunnigt folk i Umeå och Skövde, men resan fortsätter mot Stockholm och Västerås härnäst.

Det är dock tydligt att ”AI-Sverige” i akademiska kretsar lider av bedragarsyndrom – ingen vill kännas vid som att just hen kan det här som populärt kallas AI. När man fortsätter med samtalet visar det sig att samma personer hållit på med machine learning långt innan det var coolt, att man i grunden kan redogöra för hur deep learning fungerar och förstår vilka problem denna typ av teknik är lämplig som potentiell lösning. Men AI, nej, det är det någon annan som kan bättre än de själva.

Swelifes AI-projekt framskrider förutom genom intervjuer genom att ta fram ett självstudiematerial där vem som helst praktiskt taget på en halv dag ska kunna få erfarenhet av saker som enklare programmering, teori som skillnaden mellan supervised- och unsupervised machine learning samt koda ett beslutsträd på mindre än 10 rader kod.

Vi inventerar också projekt, initiativ och centrumbildningar där AI inom life science finns.

Alla tips och inspel mottages tacksamt till marcus.osterberg@swelife.se

Läsa mer om AI, machine learning och life science?

Här hittar du mer information om Swelifes projekt Strategiskt arbete med AI för life science. Läs mer >>

Följ projektet på VGR:s blogg. Läs mer >>

AI och machine learning för beslutsstöd inom hälso- och sjukvård. Återutgiven förstudie av Marcus Österberg och Lars Lindsköld. Läs mer här >>

Fler berättelser
Atrogi: Ett revolutionerande sätt att bekämpa typ 2-diabetes, oberoende av insulins signalväg