Anders Holmén

Hej Anders Holmén!

Anders Holmén beskriver sig själv som en nyfiken person som vill lära sig nya saker. Till vardags leder han en avdelning inom farmaceutisk utveckling på AstraZeneca, där hundratals medarbetare på fyra platser och två kontinenter arbetar med att vidareutveckla läkemedelskandidater inför kliniska studier. Sedan årsskiftet ingår han i Swelifes styrelse.

– Jag brinner för att bota människor och att hitta nya terapier. Det är ett väldigt bra företag att jobba på för att uppnå det. Men min egentliga passion är mer grundläggande – jag gillar att utveckla folk. Att vi alla som arbetar tillsammans har ett starkt mål och passion för läkemedel är häftigt. 

Leder utvecklingsavdelning

Anders Holmén är från början civilingenjör med inriktning kemiteknik, och han disputerade på Chalmers. Efter examen fick han jobb på AstraZeneca, ett företag som han varit troget sedan dess. Arbetsuppgifterna har varierat genom åren.

AstraZeneca, Mölndal.

– Jag är en av forskningscheferna på R&D på AstraZeneca och jag leder en avdelning på 350 medarbetare. Vi är en ovanlig farmaceutisk utvecklingsavdelning, för vi kommer in väldigt tidigt, redan i lead-genereringen, i discovery-fas. Vi täcker alla terapiområden i AstraZeneca, vilket är spännande för vi får insikt i exempelvis cancer, hjärta-kärl, lungsjukdomar, autoimmunitet och vaccinforskning. Och vi jobbar med bland annat mRNA-vaccinutveckling och CRISPR-geneditering, vilket ju fått mycket uppmärksamhet på senare tid.

Forskningsavdelningen finns på fyra ställen: Boston i USA, Cambridge och Macclesfield i Storbritannien, och så i Mölndal, där Anders Holmén sitter.

Styrelseaktiv

Han är aktiv i flera styrelser: ett litet bolag som arbetar med mRNA, synkrotronljusanläggningen MAX IV i Lund, och så nu Swelife.

– Anledningen till att jag blev intresserad av Swelife är att jag hållit på länge i det här området. Jag har fokuserat internt och lett saker inom företaget. Men nu är jag intresserad av att bidra lite bredare. Jag är en nyfiken person som vill lära mig nya saker.

Bredd som ger möjligheter

Han hoppas att kunna ha en roll som god rådgivare i styrelsen. Statlig finansiering, som Vinnova, kan rätt hanterat skapa arbeten, menar han. Swelifes bredd tycker han kan ge många möjligheter.

– Life science, både som sjukvård och företagande i det området är väldigt viktigt för Sverige. Både att vi har så bra sjukvård och så livskraftigt företagande som möjligt.  Jag kommer från en forskningsvinkel, och tittar man på Swelife så är det inte att stötta grundforskning, men steget efter. Jag är intresserad av att se hur vi kan göra mer av det.

Han lyfter Swecarnet och Genomic Medicine Sweden som särskilt viktiga projekt.

– Jag har stora förhoppningar för Sverige att kan vi få genomdata på plats, kan vi bli mycket bättre inom precisionsmedicin. Det är viktigt, både för patienterna och för vår konkurrenskraft.


Här hittar du hela listan över styrelseledamöterna.