Lunds universitet
Lunds universitet

Lunds uni: Arabinoxylan-oligosackarider (AXOS) som innovativ tilläggsbehandling av diabetes

Projektet syftar till att undersöka i vilken utsträckning en ny version av arabinoxylan-oligosackarider (AXOS) kan bidra till bättre tarmhälsa och därmed avsevärt minskade biverkningar av metforminbehandling och förbättrad klinisk effekt av type 2 diabetes behandling. AXOS har nyligen tagits fram av projektparten Carbiotix AB och föreslås som ”medical food”. Råvaran som används för att producera AXOS är en sidoström från produktion av etanol från majs. Denna innovativa process är mycket kostnadseffektiv och bidrar till hållbarhet.

Förväntade effekter och resultat

AXOS, producerad av vår innovativa och hållbara process, är unika på grund av långvariga prebiotiska effekter, frånvaro av biverkningar och ett attraktivt pris. AXOS har en stark potential att förbättra metforminbehandling och vård av typ 2-diabetes. Främjande av en bra tarmhälsa genom konsumtion av prebiotika hjälper också till att stödja immunfunktionen, blodsockerreglering, ökat näringsupptag och bättre kontroll av kroppsvikt. Dessa hälsofördelar kommer att resultera i ett bättre välbefinnande och därmed en betydligt förbättrad livskvalitet hos dessa patienter.

Planerat upplägg och genomförande

I den första fasen kommer produktionsprocessen att optimeras och framtagna AXOS produkter kommer att karakteriseras (WP1), följt av uppskalning av AXOS-produktionen (WP2). aGodkännande av AXOS som ett nytt livsmedel av EFSA och FDA är syftet i WP3. Slutligen testas effekten av AXOS i en interventionsstudie med type 2 diabetes patienter genom att analysera kliniska och kemiska parameter i blod och mikrobiomkompositionen och dess metaboliter (WP4).

Projektnummer

2019-05428

Stöd från Swelife

2 990 572 kronor

Huvudsökande organisation

Lunds universitet – Tillämpad Biokemi

Tidsram

september 2020 – augusti 2022

Kontakt

Lieselotte Cloetens
lieselotte.cloetens@tbiokem.lth.se

Fler berättelser
YourRad: Patientspecifik käk- och tungfixation för cancerpatienter som genomgår strålbehandling