klinisk prövningsmetodik. Bild National Cancer Institute
Klinisk prövningsmetodik. Bild National Cancer Institute

Nu öppnar kurs i klinisk prövningsmetodologi på webben

Allt för få kliniska prövningar görs och allt för få patienter inkluderas i fas I–IV-studier i Sverige. Därför har Swelife finansierat en webbaserad kurs i klinisk prövningsmetodologi, i första hand med inriktning mot cancer. Nu är den klar.

Kursen är särskilt inriktad mot läkare och sjuksköterskor, så att de får större kunskap och intresse för klinisk prövningsmetodologi och evidensbaserad medicin. Satsningen är till för att skapa en större möjlighet för att kliniska prövningar ska kunna genomföras vid kliniker där cancerpatienter behandlas.

Det är en webbaserad självstudiekurs där man får tillgång till en serie med inspelade och genomarbetade föreläsningar. Uppgifter hör till kursen och svar ska skickas in för godkänd kurs. Den ger inga högskolepoäng, men man får ett diplom efter avslutad utbildning. Blir kursen en succé så kan den senare komma att utvecklas vidare till en kurs som ger högskolepoäng.

Det blir två kurstillfällen per år, en på hösten och en på våren. Denna kurs i klinisk prövningsmetodologi kommer att uppdateras regelbundet och med hänsyn till deltagarnas synpunkter.

Materialet har tagits fram av ledande experter från både Sverige och Danmark. Den förmedlas av uppdragsutbildningen vid Lunds universitet, LUCE.

Här hittar du kurs i klinisk prövningsmetodologi.


Om projektet klinisk prövningsmetodologi.