Skalbar nationell datadelning av omikdata för vård, forskning och innovation

Skalbar nationell datadelning av omikdata för vård, forskning och innovation

Läs mer om projektet här:

Satsning på överföring av omikdata till Nationella Genomikplattformen

Syfte och mål

Målet för projektet är att skapa konkreta integrationer mellan nationella projekt och aktörer inom hälsodata och genomikfältet. Integrationerna kommer förenkla datautbytet mellan regioner, mellan regioner och myndigheter samt öka tillgängligheten för hälsodata för forskning och industri. Projektet kommer även accelerera den strukturerade datainsamlingen som sker inom regionerna.

Förväntade effekter och resultat

Projektet förväntas resultera i fungerande och testade integrationer för delning av genomikdata mellan nationella genomikplattformen (NGP) och Folkhälsomyndigheten, med en genomikmodul inom den individuella patientöversikten. Vidare förväntas pilotstudier kring delande av data till DDLS har genomförts och en NGPkopplad feasability-portal för kliniska studier baserade på omikdata har etablerats.

Planerat upplägg och genomförande

Integrationerna utvecklas tillsammans med de partners som deltar i projektet, där varje integration har en motpart inom varje organisation. Utvecklade lösningar kommer testas grundligt innan driftsättning med målsättning att de sedan kommer förvaltas och vidareutvecklas inom GMS och dess partnerorganisationer. Datainsamling kommer att underlättas genom dedikerade personer på varje ort med god kännedom om lokala system som fungerar som källa för klinisk information som sedan paras med genomikdata för uppladdning till NGP.

Projektnummer

2023-01935

Huvudsökande organisation

Region Skåne – Enheten för kunskapsstyrning och FoU

Stöd från Swelife

16 625 000 kronor

Tidsram

september 2023 – augusti 2025


Projektet bygger på den tidigare satsningen Genomic Medicine Sweden, GMS.