Xtend: Funktionell proteshylsa

Nyutvecklade smarta material som bland annat fördelar tryck. Det är en av vägarna framåt när det gäller att utveckla ben- och armproteser.
– I stället för att uppfinna hjulet siktar vi på att kraftigt förbättra den befintliga lösningen, säger Christoffer Lindhe.

Han är grundare av Lindhe Xtend AB, som utvecklar och säljer proteser. Tillsammans med Högskolan i Borås, Södra Älvsborgs sjukhus och forskningsföretaget Swerea IVF driver han ett projekt som drastiskt kan förbättra livskvaliteten för tiotusentals protesbärare. Christoffer är själv en av dessa:

– Det har den fördelen att jag kan testa allting på mig själv. Och jag är mycket krävande och kritisk, säger han.

99 procent av alla som har protes har en hylsa som träs över stumpen. Först rullas en silikonstrumpa på och därefter kommer hylsan, som fästs med mekaniska lås.

Just det faktum att strumpan och hylsan sitter utanpå huden skapar massor av problem, konstaterar Christoffer Lindhe:

– Man får skav- och trycksår och att det blir varmt och obekvämt. Det har inte hänt så särskilt mycket på protesfronten på länge. Benförankrade proteser har kommit, men vi satsar i stället på att förbättra den befintliga lösningen.

Väljer ny väg

I projektet utgår man från det som finns och fungerar – men går en annan väg framåt.

– Det handlar om ett annat sätt att göra hylsan. Bland annat använder vi oss av smarta material. Det går att ge till exempel textilier väldigt många egenskaper, till exempel tryckfördelande, säger Christoffer Lindhe.

Exakt vilka egenskaper de textilier har som projektet tagit fram och hur man gått tillväga, är en del av affärshemligheten. Men Christoffer Lindhe tror att den nya produkten kan finnas på marknaden om ett par år:

– Vi har en del utveckling kvar, plus standardtester för att kunna certifiera den medicintekniska produkten.

En världsmarknad väntar

I Sverige finns idag cirka 10 000 protesanvändare och världsmarknaden är givetvis oerhört mycket större.

– Generellt finns det dåligt med statistik över protesanvändare, men att behoven är enorma är det ingen tvekan om. Den nya förbättrade hylsan har alla förutsättningar att bli en produkt för människor över hela världen, påpekar Christoffer Lindhe.

Varför investera i er?

– Vi har en unik och nytänkande lösning som kan öka livskvaliteten och minska problemen för protesanvändare över hela världen och som innebär mycket goda affärsmöjligheter.

Uppdaterad: 2018-09-11
Text: Jörgen Olsson

Projektnummer

2017-01462

Stöd från Swelife

Projekt för bättre hälsa steg 1 2017: 613 248 kronor

Huvudsökande organisation

Lindhe Xtend AB

Kontakt

Christoffer Lindhe
christoffer@lindhe.se

Lindhe Xtends hemsida

Fler berättelser
patienten blir medskapande
När patienten blir medskapande